Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co ubóstwiają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej legendarnych na całym świecie. Dzisiaj posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?

Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją też sami Włosi.

Znakomita serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie ubogacona. Poświęcić wolno jej faktycznie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.