Świetna włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród licznych alternatyw, które oferuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne potrawy włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. o restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film