Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Jednak wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje dużego trudu. co to jest kawa po turecku Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film